Pyszny krem szparagowy z mrożonych szparagów
Szparagi to jedno z warzyw doskonale nadających się do mrożenia.
Moje ulubione, zielone szparagi po zamrożeniu można jeść w postaci zup - kremów całą zimę.
Jak mrozić szparagi żeby móc je potem szybko wykorzystać?
Mrożenie
- obrywam zdrewniałe końcówki i dokładnie myję;
Należy delikatnie nacisnąć na około 1/3 wysokości, a szparag sam pęknie.
- wiąże nitką w pęczek po kilkanaście sztuk żeby stały stabilnie w wysokim garnku;
Szparagi należy ustawić w wysokim garnku (nie musi być specjalny do szparagów) i zalać wodą do takiego momentu żeby główki wystawały ponad wodę. Główki nie muszą być zanurzone w wodzie ponieważ są bardzo delikatne i gotują się szybciej niż dolna część.
- przykrywam, zagotowuję wodę, gotuję około 8 minut (powinny być al. dente);
- odważam po 500 g i dokładnie blenduję.
Mrożę w pojemnikach po 500 g ponieważ tyle wystarczy do zrobienia dwóch porcji kremu.
Przepis na krem
- pęczek zielonych szparagów (około 500g)*,
- ziemniak 1 sztuka,
- 2 łyżki masła,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- pół litra bulionu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól himalajska,
- pieprz.
W garnku należy roztopić masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać pokrojonego ziemniaka. Następnie należy dodać lekko ugotowane i zblendowane szparagi. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Zalać bulionem zagotować i zblendować razem z jogurtem żeby wszystkie składniki się wymieszały.
- oczywiście w czasie sezonu można użyć ugotowanych szparagów
Smacznego!