Poniżej bardzo cenny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie :)
KISZONE OGÓRKI I WARZYWA w butelkach 5l po wodzie mineralnej
Butelka wody mineralnej niegazowanej powinna mieć szeroką szyjkę (np. 5 litrowy Żywiec).
- Zalewa na 5l wody, składniki: 220g soli kamiennej do kiszenia; 35g cukru.
Wodę z butelki przelać do naczynia (nie gotować), wsypać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia.
- Przygotować ogórki lub/i warzywa do kiszenia: kalafior, kapusta, marchewka, mało dojrzałe pomidory (w proporcjach zależnych od upodobań smakowych)
- Przyprawy na 1 butelkę 5l: czosnek, koper, chrzan, liście dębu, porzeczki czarnej, wiśni (jeśli nie uda się zdobyć wszystkich, to też będzie ok!), 2 łyżki stołowe ziaren gorczycy, papryka ostra. Orientacyjna ilość przypraw na jedną butelkę ułożona na desce – fotografia poniżej. Z ilością papryki, to też w zależności od upodobań, co do ostrości. My używamy papryki o średniej ostrości, więc wrzucam do butelki 3-4 strąki w całości. Ale jeśli miałaby być to bardzo ostra chyli, to tylko jeden strąk.
Przygotowanie
- wrzucić kilka liści, gałązkę kopru, ząbek czosnku na dno butelki;
- wrzucać ogórki z warzywami i pozostałymi przyprawami na przemian, aż wypełni się butelka. W trakcie wrzucania warzyw proponuję co jakiś czas potrząsnąć butelką, lepiej się układają;
- do wypełnionej butelki warzywami (lub /i ogórkami) wsypać 2 łyżki gorczycy,
- zalać przygotowaną zalewą do pełna,
- odstawić butelki w ciemne miejsce na 3-4 dni, nie zakręcać! Pierwsza fermentacja będzie kipiała, więc butelkę najlepiej postawić w naczyniu. Długość pierwszego kiszenia (3-4 dni) uzależniona jest od temperatury pomieszczenia, w którym przechowywane są butelki. Zalewa powinna zmętnieć, a ogórki zmienią kolor na złocisty, smak wody lekko kiszony;
- zakręcić butelki.
Jeżeli ktoś tak jak my ma możliwość przechowywać butelki w studni to należy dobrze umocować sznurki, utopić w studni najlepiej z obciążeniem. Fermentacja powoduje, że butelki czasami wypływają na powierzchnię wody. Można po kilku dniach (7-10) wyciągnąć butelki, odkręcić, wypuścić nadmiar gazu i ponownie zatopić.
To wszystko. Smakują przez cały rok.