W najnowszym przeglądzie badań dotyczącym picia kawy opublikowanym 22 listopada 2017 roku dowiadujemy się, że:
💥 💥 💥 Spożycie kawy (3 – 4 filiżanek) było częściej związane z korzyściami niż negatywnymi skutkami zdrowotnymi. 💥 💥 💥
W 201 badaniach obserwacyjnych i 17 badaniach interwencyjnych zaobserwowano:
- zmniejszenie umieralności ze wszystkich przyczyn (o 17%),
- zmniejszenie umieralności i zachorowalności z powodu chorób krążenia (odpowiednio o 19 i 15%),
- zmniejszenie ryzyka nowotworów (o 18%),
- odnotowano niższe ryzyko cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby.
Trzeba jednak pamiętać, że były to jedynie badania obserwacyjne, a wnioski dotyczą osób zdrowych! Na ilość spożywanej kofeiny należy uważać między innymi w przypadku nadciśnienia, ciąży, osteoporozy.
Badania dotyczyły oczywiście prawdziwej kawy, a nie rozpuszczalnych mieszanek, które jedynie stoją obok kawy 😉