Czym jest gluten?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż.
Podczas wyrabiania ciasta, gluten (zawarty w mące) tworzy z wodą charakterystyczną, przestrzenną strukturę, która nadaje puszystości i elastyczności wypiekom. To dlatego tradycyjny chleb jest tak miękki i puszysty.
Gdzie przede wszystkim skrywa się gluten?
- pszenica,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień,
- owies (ze względu na zanieczyszczenia).
Dieta bezglutenowa - produkty zakazane
- mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
- kasza manna, kuskus, pęczak, jęczmienna, bulgur,
- bułka tarta, panierki,
- płatki, zarodki pszenne, otręby,
- gotowe musli,
- produkty z dodatkiem ziaren zbóż,
- ciastka, biszkopty, wafle, paluszki, precelki, krakersy,
- produkty cukiernicze wypiekane z mąk glutenowych - drożdżówki, pączki, rogale, bułki słodkie,
- naleśniki, racuchy, kopytka, pyzy, pizza racuchy,
- zupy zaprawiane mąkami glutenowymi,
- makarony.
Gdzie jeszcze możmy spodziewć się glutenu?
- niektóre leki i suplementy,
- gotowe produkty w panierce np. paluszki rybne, nuggetsy,
- budynie, chipsy, batony, lody, cukierki, ciastka,
- mieszanki przypraw, zupy w proszku, dania gotowe,
- niektóre kawy,
- gotowe sosy, dipy, musztarda, ketchup,
- wędliny, pasztety, parówki.
Nie trzeba odbierać sobie całkowitej przyjemności z gotowania, istnieje wiele naturalnych, bezglutenowych produktów, które bez problemu mogą zastąpić gluten i produkty go zawierające.
Zboża naturalnie niezawierające glutenu
Możemy wybierać kaszę, mąki, płatki, makarony, przetwory, wypieki z poniższych zbóż:
- proso - jaglana,
- gryka,
- kukurydza,
- ryż,
- amarantus,
- komosa ryżowa,
- mąka kasztanowa, ziemniaczana,
- wszystkie owoce i warzywa (w tym warzywa strączkowe i ziemniaki),
- nieprzetworzone mięso,
- oliwy i oleje,
- orzechy, nasiona, pestki, wiórki, sezam.
Dlaczego warto omijać większość produktów oczyszczonych z glutenu?
Podczas procesu produkcyjnego produktów bezglutenowych dochodzi często do drastycznego obniżenia wartości odżywczej (jak widać na powyższym zdjęciu). Dlatego, jeżeli tylko możemy, wybierajmy naturalne produkty bezglutenowe, a omijajmy gotowe oczyszczone mieszanki bezglutenowe, często z bardzo długą datą przydatności do spożycia.
Należy pamiętać, że produkt bezglutenowy nie zawsze równa się zdrowy.