Szparagi

Pyszny krem szparagowy z mrożonych szparagów

Szparagi to jedno z warzyw doskonale nadających się do mrożenia.

Moje ulubione, zielone szparagi po zamrożeniu można jeść w postaci zup - kremów całą zimę.

Jak mrozić szparagi żeby móc je potem szybko wykorzystać?

Mrożenie

  • obrywam zdrewniałe końcówki i dokładnie myję;

Należy delikatnie nacisnąć na około 1/3 wysokości, a szparag sam pęknie.

  • wiąże nitką w pęczek po kilkanaście sztuk żeby stały stabilnie w wysokim garnku;

Szparagi należy ustawić w wysokim garnku (nie musi być specjalny do szparagów) i zalać wodą do takiego momentu żeby główki wystawały ponad wodę. Główki nie muszą być zanurzone w wodzie ponieważ są bardzo delikatne i gotują się szybciej niż dolna część.

  • przykrywam, zagotowuję wodę, gotuję około 8 minut (powinny być al. dente);
  • odważam po 500 g i dokładnie blenduję.

Mrożę w pojemnikach po 500 g ponieważ tyle wystarczy do zrobienia dwóch porcji kremu.

Przepis na krem

  • pęczek zielonych szparagów (około 500g)*,
  • ziemniak 1 sztuka,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół litra bulionu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól himalajska,
  • pieprz.

W garnku należy roztopić masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać pokrojonego ziemniaka. Następnie należy dodać lekko ugotowane i zblendowane szparagi. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Zalać bulionem zagotować i zblendować razem z jogurtem żeby wszystkie składniki się wymieszały.

  • oczywiście w czasie sezonu można użyć ugotowanych szparagów

Smacznego!