Produkty typu "light"

Produkty typu "light"

✔️ Czym właściwie są produkty light?

✔️ Czy warto kupować produkty light?

✔️ Czy produkty typu light sprzyjają odchudzaniu?


"Zgodnie z prawem, produkt "light" powinien mieć obniżoną zawartość jednego ze składników o co najmniej 30% w porównaniu do podobnego produktu."

W praktyce oznacza to, że produkt "light" może mieć tyle samo lub nawet więcej kalorii niż podobny produkt, np.:

  • produkt "light" z którego wyeliminowano 30% cukru, np. zastąpiono go słodzikiem, ma często w swoim składzie duże ilości niezdrowego tłuszczu;
  • produkt 0% tłuszczu, np. jogurt owocowy 0% tłuszczu, to często doskonałe źródło cukrów prostych.

Najprostszym przykładem może być czekolada. Sięgając po czekoladę "light" oczekujemy, że będzie miała mniej kalorii niż każda inna. Bardzo często ma ona tyle samo lub więcej kalorii i jest to zgodne z prawem.
Dlaczego tak się dzieje?
Przykładowa czekolada nazwana "light" może mieć o 30% mniej cukru (w porównaniu do podobnego produktu). Cukier jest składnikiem który można w łatwy sposób zastąpić słodzikami. Jednak, żeby zachować strukturę charakterystyczną dla czekolady należy zastąpić cukier jakimś innym dodatkiem – tu świetnie sprawdza się tłuszcz, który jak wiadomo dostarcza jeszcze więcej energii niż cukier.

Niestety bardzo często produkty light nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością, niesprzyjają odchudzaniu i są wręcz niezdrowe. Produkty light bywają lekkie tylko z nazwy, a w miejsce zredukowanego składnika często dodawany jest zestaw wzmacniaczy smaku, czy barwników.

Producentowi zależy aby produkt "light" nie różnił się znacząco od reszty produktów. Jednak żeby zachować konsystencję produktu, wygląd, smak i zapach trzeba używać tzw. wypełniaczy.

✔️ Cukier – aby zmniejszyć ilości tego składnika najłatwiej zastąpić go syntetycznym słodzikiem – najbardziej popularnym jest aspartam;

✔️ Tłuszcz – najprostszym sposobem zmniejszenia ilości tłuszczu w produkcie jest rozcieńczenie tłuszczu z wodą. Bardzo często taki sposób nie wystarcza. W takim przypadku w grę wchodzą substancje skrobiowe i rozmaite zagęszczacze, np.: skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego, inulina i guma ksantanowa. Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku, po jego usunięciu często dodaje się również wzmacniacze smaku.

Moim zdaniem najlepiej i najszybciej jest odwrócić opakowanie, przeczytać skład i wybrać produkt z najkrótszą listą składników.